neděle 17. listopadu 2013

Jeden den superhrdinou


Batkid (Miles) oceněn starostou (Edwin M. Lee)

Ulice Gothamu - pardon, San Francisca - se v pátek 15. listopadu proměnily v akční zónu pro pětiletého Milese. Ve stopách svého idolu Batmana zachránil město od zločinu. V Batmobilu (byť tedy "jen" od Lamborgini) během jednoho dne stihnul zachránit ženu připoutanou k výbušnině, zabránil Hádankáři vykrást banku, osvobodil maskota basebalové klubu Giants Lou Seala z rukou Tučňáka a převzal vyznamenání od starosty města. Dost slušný výkon na klučinu s leukémií.

Celou dobu jej podporoval dav zhruba 10 tisíc podporovatelů, sledovaly jej televizní štáby a monitoroval vrtulník ze vzduchu. Nic z jeho hrdinských činů by se však nestalo, nebýt Nadace Make a Wish, která podobné superhrdinské činy umožňuje dětem, trpícím vážnými, často nevyléčitelnými, nemocemi každých 38 minut. Od podobně epických, až po úplně obyčejná přání, jakými je mít na den pejska či potkat svého sourozence, který díky rozvodu rodičů žije na druhé straně Ameriky.

Otázka, jestli by peníze a energie tisíců lidí v tomto případě, nemohla být využitá jinak, je nasnadně. Z hlediska propagace Nadace si myslím, že jde o skvělý tah. Ostatně příběh Batkida obletěl nejen oficiální média, ale také sociální sítě jako kulový blesk (koukněte na Mashable) - dokonce jen zaznamenala i ČT ;). A z hlediska zážitku pro malého Milese nepochybuji, že raději vymění jeden den zážitku, který si opravdu přeje, za potenciálních několik dní navíc při bolestivé a náročné léčbě. Tedy alespoň já bych za sebe měl jasno.

Co oceňuji možná nejvíce je zpracování celé události, nadšení dobrovolníků i oficiálních činitelů a mediální pokrytí. Je jasné, že primární cíl byl splněn nejen pro Milese, kterému humbuk kolem umožnil cítít se jako superhrdina (fakt bych chtěl slyšet rozhovor s ním třebas za pět let... pokud ještě bude žít), ale také pro pořádající organizaci. Domnívám se, že většina osobně zapojených komparzistů teď přispěje pár dolary mnohem ochotněji. A samozřejmě se dívám na celou akci trochu se závistí, protože něco podobného bych jednou chtěl se svými kolegy z Court of Moravia připravit a realizovat.

P.S.: Krom tisíců fotografií sdílených během dne a více než stovky tisíc tweetů s hashtagem #SFBatKid popřál Milesovi i prezident Obama osobně. Jo a samozřejmě pro deník San Francisco Chronicle o tom napsal článek Clark Kent.


Žádné komentáře:

Okomentovat